Jabloň Angold

Plody:  jsou velké , slupka je hladká, lesklá, středně tlustá, zelenavě žlutá, překrytá jasně červenou krycí barvou nanesenou ve formě žíhání a mramorování. Někdy se vyskytuje slabé rzivé mramorování. Dužnina je krémová, chruplavá a velmi šťavnatá. Chuť je harmonická, navinule sladká až sladká.

Plodnost: je raná, vysoká a dosti pravidelná. Stromy dobře plodí i na vzrůstnějších podnožích. Podíl jakostních tříd na sklizni je vysoký, protože po červnovém opadu plůdků zůstává v chocholíku vždy jen jeden plod nebo nejvýše dva plody. Plody i listy jsou odolné proti strupovitosti, padlím trpí jen málo.

Sklizňová zralost: v závislosti na poloze a teplotních podmínkách roku nastává nejčastěji v druhé polovině září nebo začátkem října.

Konzumní zralost: v běžném sklepě trvá od listopadu do března, v chladírně vydrží do června i déle.

Celkové hodnocení: Plodná, pěstitelsky nenáročná a kvalitní zimní odrůda s odolností proti nemocem. Je velmi vhodná především pro ekologické systémy pěstování jablek s omezením nebo vyloučením chemických postřiků. Doporučuje se také pro pěstování v extenzivních podmínkách na klasických vyšších tvarech. Plody jsou vhodné také pro průmyslové zpracování.

zpět na výpis jabloní

jablon angold.jpg